Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik Cerrahi Nedir?

Birçok alanda kullanılan ve büyük avantajlar sağlayan robotik cerrahi nedir? Robotik cerrahi; ameliyathanede bulunan cerrah konsolu ile cerrahın el bileğine benzeyen ve hareketlerini taklit eden robot kollarını kullanarak ameliyatı gerçekleştirmesidir.

 Robotik cerrahi minimal invaziv laparoskopik cerrahiyi temel alan bir metottur. “Minimal invaziv”, hastalar üzerinde büyük kesilerle çalışmak yerine, bir dizi çeyrek inç kesiden geçen minyatür cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilen prosedürdür. Dünyanın en ileri teknoloji cerrahi robotu olan da Vinci, cerrahın maksimum derecede hassasiyet ile hareketine izin veren üç ayrı robotik kol üzerine monte edilmiştir. Da Vinci robotunun dördüncü kolunda işlem sırasında cerrahı yönlendiren yüksek çözünürlüklü bir 3-D kamera bulunmaktadır. Bu kollar 560 dereceye kadar hareket kabiliyetine sahiptir ve cerrahın bilek hareketlerini bire bir ve eşzamanlı olarak taklit edebilirler.

Robotik Cerrahi Nedir? Ameliyatı Robot mu Yapıyor?

Robotik cerrahi nedir, ameliyatı robot mu yapıyor? sorusunun cevabı kesinlikle HAYIR! Ameliyatı gerçekleştiren robot değil bir cerrahtır. Robotik cerrahide cerrah robota konsoldan komutlar verir. Konsolda bulunan kollar cerrahın komutlarını birebir eşzamanlı olarak yansıtır ve ameliyat gerçekleştirilir.

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde birçok hastalığın tedavi aşamasında kullanılmakta olan robotik cerrahinin birçok faydası bulunmaktadır. Öncelikle kol çeşitliliği ve üstün manevra kabiliyetleri sebebi ile ameliyatlarda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

Ameliyatta kullanılan kameraların sağladığı geniş açı ve net görüş sayesinde en ufak kanamalar dahi tespit edilerek hemen müdahale edilebilmektedir ve hastanın yaşam şansını arttırmaktadır.

En önemli avantajlarından birisi ise cerrahın ameliyat bölgesini robotun yeteneklerini kullanarak kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilmesidir. Cerrah oturarak çalıştığı için uzun süren ameliyatlarda dahi yorulmadan, konsantrasyon kaybı olmadan ameliyatı tamamlama imkanı elde etmektedir.

Robotik Cerrahi Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Robotik cerrahi ameliyatı gerçekleştirilemeyecek hastalık türü neredeyse yok denecek kadar azdır. Robotik cerrahi, kalp kapakçığının değiştirilmesi gibi birçok kalp ameliyatında, beyin tümörünü almak gibi beyin ameliyatlarında, damar tıkanıklıklarında, mide hastalıklarında, kas ve kas doku rahatsızlıklarında, ürolojik kanser ameliyatlarında kullanılmaktadır.

Kanser tedavisinde kullanıldığı ameliyatlarda kanseri iyileştirme ve yavaşlatmada çok etkili bir yöntem olmakla beraber, başarı şansını artırarak hastanın bünyesel yorgunluğunu en az seviyelere düşürmektedir. Bu ve daha birçok avantajı sebebiyle kanser tedavisinde sıklıkla tercih edilen cerrahi yöntemdir.

 

 

Aranma Talebi
Bırakabilirsiniz

*Numaranızı bırakarak kordinatörümüzün sizi aramasını sağlayabilirsiniz!